Välkommen till

Umeå UNIVERSITET

Hejsan!

Du som ny student här säkert massor av frågor som du vill få svar på. Här finner du allt du behöver veta och allt som du inte visste att du ville veta!

Mottagningen

Mottagning, inspark och nollning. Kärt barn har många namn. Varje år håller MediUm en mottagning för alla nya studenter på medie- och kommunikationvetenskapligaprogrammet, strategisk kommunikation och journalistik. Mottagningen finns till för att välkomna alla nya studenter och fungerar som en möjlighet att hitta på roliga aktiviteter och tävlingar med sina nya kurskamrater. Information om årets mottagning hittas på vår Facebook.

Jag har kommit in, vad gör jag nu?

Först och främst, grattis! I välkomstbrevet hittar du all information om terminstart, allt från hur du registrerar dig på kursen till vilket datum allt börjar. Glöm inte heller att anmäla dig hos CSN! Inför kursstart kontaktar årets ”generaler” dig för att bjuda in dig till mottagningen. Detta är ett bra tillfälle att ställa lite frågor om mottagningen, utbildningen och annat du kan komma på!

BOENDETIPS

Att hitta boende som student är inte alltid det lättaste. Vi har därmed gjort vårt bästa med att komma på bra tips för dig som letar! Du kan ställa dig i bostadskö med Bostaden/ Svenska studenthus / Campus Living / Heimstaden – De erbjuder olika boenden runt om hela stan. Balticgruppen har ett först-till-kvarn system, så sitt på refresh knappen! Du kan även gå old school och kolla på blocket eller kika runt på Facebook. Fråga även dina faddrar om tips!

APPAR

Det finns många appar som förgyller ditt studentliv, men vi har samlat in de mest praktiska. Att hitta i Umeå går ganska snabbt att lära sig. Det som kan vara krångligt är att orientera sig på campus. Med Mazemap kan du söka på lektionssalar och grupprum på campus. Något som kan underlätta i början när Campus kan kännas både stort och ologiskt. Ladda ner Ultra om du behöver ta bussen. I appen kan du köpa biljetter och kolla tidtabeller. Sist men verkligen inte minst, glöm inte att skaffa CSN, där kan du ha koll på utbetalningar, lån mm. Se till att lämna in din studieförsäkran i tid!

FÖRSTA DAGEN

Dyk upp, ta med block och penna (eventuellt dator) och glöm inte ett glatt humör. Resten löser sig. (Glöm heller inte att lämna studieförsäkran vid kursstart! Annars får du inga pengar från CSN)

VAD ÄR EN SITTNING?

Glöm inte kavajen, klänningen och finskorna! Eller grejer till utklädnader. Vi på MediUm anordnar ofta olika såkallade sittningar, som med andra ord skulle kunna beskrivas som middag och galej. Det finns två typer av sittningar – finsittning och fulsittning. Som namnet antyder så är en finsittning det finare av alternativen. Klädkoden är aftonklänning/cocktailklänning för damer och kavaj för herrar. Vid fulsittning ges vanligtvis ett tema, och din klädsel ska bestå av en tolkning av temat. Man väljer själv hur mycket man vill klä ut sig, men ju mer uttänkt och kreativt– desto roligare! Regler och sånghäften kommer i samband med respektive sittning.

Medlemskap i Umeå Studentkår

Medlemsskap i Umeå Studentkår är viktigt för att du ska kunna få ut det mesta ur ditt studentliv. Är du under 20 år är kårleg även ett måste då de flesta krogar/klubbar har 20-årsgräns, men 18-årsgräns om du har kårleg. Det ger bra rabatter på olika butiker runt om i Umeå. Det är även ett måste att vara med i en studentkår för att få komma in på tre av kårhusen (Villan, Skogis och E-puben).

Är det något som är oklart? Fråga dina faddrar under mottagningen!

ÖVRIGA TIPS

Bokfadder – Kurslitteratur är dyrt. Tyvärr. Men det är ett viktigt köp då vår utbildning bygger på litteraturen vi lär oss. Men tänk på att inte köpa böcker innan du börjar programmet, för dina äldrekursare har förmodligen haft samma böcker och vill gärna sälja dem vidare till dig. Det är både bra för miljön och praktiskt för dig!

Engagera dig! – Det är superkul och givande att engagera sig! På universitet finns det många chanser till att bredda sina kunskaper och intressen. Dessutom ser det väldigt bra ut på ditt CV.