Välkommen till

Umeå UNIVERSITET

Hejsan!

Du som ny student här säkert massor av frågor som du vill få svar på. Här finner du allt du behöver veta och allt som du inte visste att du ville veta!

Mottagningen

Mottagning, inspark och nollning. Kärt barn har många namn. Varje år håller MediUm en mottagning för alla nya studenter som studerar medie- och kommunikationvetenskap, strategisk kommunikation och journalistik. Mottagningen finns till för att välkomna alla nya studenter och fungerar som en möjlighet att hitta på roliga aktiviteter och tävlingar med sina nya kurskamrater. Information om 2023s höstmottagning finns på vår Instagram. 

Jag har kommit in, vad gör jag nu?

Först och främst, grattis! I välkomstbrevet hittar du all information om terminstart, allt från hur du registrerar dig på kursen till vilket datum allt börjar. Glöm inte heller att anmäla dig hos CSN! Inför kursstart kontaktar årets ”generaler” dig för att bjuda in dig till mottagningen. Detta är ett bra tillfälle att ställa lite frågor om mottagningen, utbildningen och annat du kan komma på!

BOENDETIPS

Att hitta boende som student är inte alltid det lättaste. Vi har därmed gjort vårt bästa med att komma på bra tips för dig som letar! Du kan ställa dig i bostadskö med Bostaden, K2A, Campus Living och Heimstaden erbjuder olika boenden runtom i Umeå. Riksbyggen har även massor med lägenheter på Tvistevägen som är ett populärt område för studenter då det ligger nära universitetet. Du kan även gå old school och kolla på blocket eller kika runt på Facebook. Fråga även dina faddrar om tips!

APPAR

Det finns många appar som förgyller ditt studentliv, men vi har samlat in de mest praktiska. Att hitta i Umeå går ganska snabbt att lära sig. Det som kan vara krångligt är att orientera sig på campus. Med Mazemap kan du söka på lektionssalar och grupprum på campus. Något som kan underlätta i början när universitersområdet kan kännas både stort och ologiskt. Ladda ner Ultra om du behöver ta bussen. I appen kan du köpa biljetter och kolla tidtabeller. Sist men verkligen inte minst, glöm inte att skaffa CSN, där kan du ha koll på utbetalningar, lån mm. Se till att lämna in din studieförsäkran i tid! Som student är det viktigt att ladda ner appen Studentkortet för att kunna visa upp ditt kårmedlemskap och få tillgång till rabatter och mycket mer. 

FÖRSTA skolDAGEN

Dyk upp, ta med block och penna och/eller dator och glöm inte ett glatt humör. Resten löser sig. (Glöm heller inte att lämna studieförsäkran vid kursstart! Annars får du inga pengar från CSN)

VAD ÄR EN SITTNING?

Glöm inte kavajen, klänningen och finskorna! Eller grejer till utklädnader. Vi på MediUm anordnar ofta olika så kallade sittningar, som med andra ord skulle kunna beskrivas som middag och galej. Det finns två typer av sittningar – finsittning och fulsittning. Som namnet antyder så är en finsittning det finare av alternativen. Klädkoden är aftonklänning eller kavaj. Vid fulsittning ges vanligtvis ett tema, där din klädsel ska bestå av en tolkning av temat. Man väljer själv hur mycket man vill klä ut sig, men ju mer uttänkt och kreativt– desto roligare! Regler och sånghäften kommer i samband med respektive sittning. Sittningar annonseras via Instagram och kräver ofta föranmälan.

Medlemskap i Umeå Studentkår

Medlemsskap i Umeå Studentkår är viktigt för att du ska kunna få ut det mesta av ditt studentliv. Är du under 20 år är kårleg även ett måste då de flesta krogar/klubbar har 20-årsgräns, men 18-årsgräns om du har kårleg. Det är även ett måste att vara med i en studentkår för att få komma in på tre av kårhusen (Villan, Skogis och E-puben). Du kan även få bra rabatter under medlemsperioden. Du blir medlem här.

ÖVRIGA TIPS

Bokfadder – Kurslitteratur kan vara dyrt men är en stor och viktig del av utbildningen. Du behöver dock inte stressa och köpa böcker innan du börjar programmet, då dina äldrekursare med stor sannolikhet har haft samma böcker som de kan sälja vidare till dig. Det är både bra för miljön och praktiskt för dig!

Man kan annars också leta efter begagnande kurslitteratur på Campusbokhandeln, Studentapan eller Köp/sälj Facebook gruppen i Umeå.  

Engagera dig! – Det är superkul och givande att engagera sig! På universitet finns det många chanser till att bredda sina kunskaper och intressen. Dessutom ser det väldigt bra ut på ditt CV.