Schema för mottagningen 2018 och mer info hittar du här!

Nedan följer en introduktion av vad en mottagning är, hur sittningar går till och mycket annan viktig information som kan vara bra för dig som ny student att veta! Läs gärna genom informationen på denna sida så är du förberedd både för mottagningen, men också för ditt fortsatta studentliv!

Introduktion
Mottagningen på Umeå universitet finns till för att välkomna nya studenter och ge dem en bra start på studielivet. Vi har därför strikta regler mot alla förnedrande aktiviteter och alkoholhets. Alla är välkomna att delta under mottagningen, och poängen är framförallt att ha kul och lära känna nya människor!

Hej alla blivande journalister, mkv:are, strategiska kommunikatörer och kursläsare. Vi vill inledningsvis välkomna er till MediUm, Umeå Universitet och mottagningen!

Mottagningen handlar om din första tid som studerande i Umeå. Under dina första två veckor har vi faddrar ordnat och planerat en rad olika aktiviteter för dig och alla andra nya studenter, så att ni på bästa sätt ska känna er välkomna. Varje aktivitet kommer vara värd ett visst antal poäng där slutligen den faddergrupp som samlat flest kommer bli tilldelad ett prestigefullt pris. Målet med mottagningen är att bidra till några av dina roligaste och bästa minnen under din utbildning/kurs.

En mottagning kan ses som en tradition i den akademiska världen, en form av ”jippo” som beroende av institution och program får olika innebörder. Under mottagningen kommer aktiviteter anordnas, fester arrangeras, sittningar hållas och skönt häng att erbjudas.

Ovan finner du ett schema för de aktiviteter som kommer att genomföras under mottagningen. Ingen av aktiviteterna är ett måste men självklart vill vi generaler och faddrar att du ska vara med på så mycket som möjligt. Vi tror att du kommer ha oerhört roligt och det kommer hjälpa dig och dina nya klasskamrater att få en perfekt start på studielivet samt skapa en god sammanhållning i klassen.

Sittningar
Sittningar är en stor del av studentlivet, kanske den roligaste delen! De arrangeras ett par gånger per termin och är ett fantastiskt sätt att umgås med såväl klasskompisar som med äldrekursare och nya studenter. Men vad menas med en sittning? I korthet handlar det om mat, sånger, spex, fest och bra stämning. Sittningar delas upp i två kategorier: Temasittning, vanligtvis kallad kärleksfullt för fulsittning och finsittning. Allt som inte är en finsittning är en fulsittning, även om man har ett ”fint” tema med fina kläder. 

Fulsittning/Temasittning
Vid fulsittning ges vanligtvis ett tema, och din klädsel ska bestå av en tolkning av temat. Man väljer själv hur mycket man vill klä ut sig, men regeln snarare än undantaget är att ju mer utklädd och genomtänkt – desto roligare! Vid en fulsittning är det tillåtet att väsnas lite mer, sjung med högt, banka i borden, bjud på underhållning, sjung bordsskålar, busa och skratta! Såklart inom rimlig gräns, vi vill såklart inte att man ska bli utslängd innan varmrätten eller att vi blir portade från lokalen i framtiden. På borden finns sånghäften med sittningsregler (som man förväntas följa) och bordsvisor. Trots att dessa sittningar har en lösare struktur är det viktigt att man lyssnar på toastmastern när uppmärksamhet påkallas. Tycker du eller ditt bord att det är dags för en bordsvisa trummar man med händerna i bordet och utropar ”TEMPO!” så kommer toastmastern ta ton i en av sångerna i sånghäftet. Så kan hela sittningen sluta upp i sång.

Finsittning
Som namnet antyder så är en finsittning det finare av alternativen. Klädkoden är aftonklänning/cocktailklänning för damer och kavaj för herrar. Det dukas upp med kandelabrar, ljus och fina dekorationer. En eller flera toastmasters guidar dig genom kvällen och visar hur och när man ska skåla. På en finsittning är det elegans som är fokus. Man är inte överdrivet högljudd och man dunkar inte i borden. Man håller sig även till schemat och väljer med omsorg när man besöker toaletten, tar en cigarett eller besöker baren. När middagen är avslutad kan man släppa loss lite mer, och sedan är resten av kvällen med eftersläpp din att spendera precis som du vill!

Hur ser kvällen ut?
Starttiden brukar vara kring 18.00-19.00, det brukar vara utsatt tid för insläpp, mingel och tid sittande vid borden. Det är mycket viktigt att respektera dessa tider. Man kommer till lokalen, visar legitimation precis som vid ett vanligt krogbesök och man hänger in sina ytterkläder och väskor i garderoben.

Det är STRÄNGT FÖRBJUDET att ha med sig alkohol på sittningar, oavsett om det är på en krog eller studentkrog. Varken i fickorna/insmugglat eller i väskan man lämnar i garderoben.

Man hittar sedan antingen sin bordsplacering eller så drar man en lott eller liknande för att få veta sin tilldelade plats. När man blir ombedd att ta sin plats så gör man det. Man är såklart hövlig och presenterar sig för de runt omkring en man inte känner, såväl som hälsar på de man känner. Man respekterar sedan toastmastern genom att se upp med att prata eller väsnas medan toastmastern talar. Sedan drar middagen igång. Det skiljer sig med vad middagen består av, det kan vara en, två, eller tre rätter.

På sittningar sjunger man även många visor. Utöver det kan man även ha spex, detta måste man vanligtvis prata med ansvariga för sittningen om i förväg så det kan planeras in på ett smidigt sätt. Efter middagen är klar så är det oftast fri fest fram till eftersläppet, då klubben öppnar för andra att komma (kl 22.00).

Sittningsregler:

 • När toastmastern talar så är man TYST! Är man dock inne i ett samtal har man tre ord på sig att avsluta. Om man har ”halva inne” har man fem ord på sig att avsluta.
 • Om man tycker att toastmastern ska ta upp en sång påkallar man vederbörandes uppmärksamhet genom att ropa ”TEMPO!”. Toastmaster ordar därefter med sång ur sånghäftet.
 • Vill man sjunga låten igen eller se ett nytt spex ropar man OMSTART!
 • Vill man framföra ett spex pratar man med toastmaster, eller skriver sitt namn på spexlistan.
 • Spex som gillas av minst en person utöver dem som utför spexet anses som mycket lyckat!
 • Spill av dryck får endast ske med alkoholfri sådan.
 • När maten är slut på din egen tallrik, fortsätt på den till höger.
 • Borttappade gäster återfås i garderoben mot beskrivning vid kvällens slut.
 • Omkullfallna studenter reses och avdammas i mån av tid.
 • De som ej har medfödd sångröst äga ändå rätt att efter bästa förmåga delta i sången. Ju högre desto bättre.
 • Dörrar med höga trösklar är fönster och dessa får man ej gå ut genom.
 • Det är inte rekommenderat att luta sig över bordet när rummet rör sig i cirklar.

 

Sittningsregler finsittning:

 • På toastmasterns signal tar du plats vid borden (kolla bordsplacering innan detta). Bordsdamen sitter till höger och bordsherren till vänster. Bordsherren håller ut stolen för bordsdamen.
 • Sitt rakt upp och ät i lugn takt. Ingenting ska ligga på bordet, varken handväska, mobil, armbåge eller mat. Din servett ska ligga i knäet.
 • Bordsherre och borsdamen delar ansvaret att konversera med och att underhålla varandra under middagen.
 • När toastmastern talar är man tyst. När toastmastern påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta. Om man har “halva inne” har man fem ord på sig att avsluta.
 • När toastmastern tar upp en sång sjunger man!
 • Det är strängt förbjudet att behålla det goda humöret för sig själv!
 • Vid skål: Höj glaset diskret utan att spilla och vänd dig mot bordsdamen/bordsherren, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig nu mot damen/herren på din andra sida, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig sedan mot damen/herren mittemot dig, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Sedan dricker man ur sitt egna glas. Skålen avslutas genom att genomföra samma procedur fast baklänges.


Medlemskap i Umeå Studentkår & Försäljning av kårleg
Medlemsskap i Umeå Studentkår är viktigt för att du ska fullt ut kunna leva ett härligt studentliv. Medlemsskapet ger dig billigare inträde på de flesta uteställen. Är du under 20 år är kårleg även ett måste då de flesta krogar/klubbar har 20-årsgräns, men 18-årsgräns om du har kårleg. Det ger bra rabatter online och i butiker/restauranger runt om i Umeå. Det är även ett måste att vara med i en studentkår för att få komma in på tre av kårhusen (Villan, Skogis och E-puben). Origo kommer man dock in på även om man inte är medlem i en kår. Mer om kårhusen: Umeå har fyra kårhus. Kårhuset Origo, som tillhör och drivs främst av NTK (Umeå naturvetar & teknologkår), Kårhuset Villan som drivs främst av Umeå Medicinska Studentkår, Kårhuset Skogis som drivs främst av Skogshögskolans Studentkår och E-Puben som drivs främst av studenter från HHUS – Handelshögskolan. Gemensamt för kårhusen är att de drivs ideellt av studenter som ställer upp och jobbar gratis för att de ska kunna hålla öppet och ge studenter en samlingsplats. Tänk på det när ni besöker kårhusen, det är rätt oskönt att bete sig illa mot/skälla ut/annat kasst mot de som jobbar när de är där gratis för din skull. Det finns även möjlighet att jobba på de olika kårhusen oavsett vilken kår du tillhör, det kan ge förmåner som gratis inträde bland annat.

Vi kommer under mottagningen att ordna med tillfällen då det finns möjlighet att köpa kårleg direkt på plats. Vill man ordna med kårleg i förväg/köpa sitt kårleg senare kontaktar man oss via vår Facebooksida eller mailar till Ordförande. Se uppgifter under fliken Kontakt.

Bokfaddrar
Kurslitteratur är dyrt. Tyvärr. Men det är ett viktigt köp då vår utbildning bygger på litteraturen vi lär oss. Men tänk på att inte köpa böcker innan du börjar programmet, för dina äldrekursare har förmodligen haft samma böcker och vill gärna sälja dem vidare till dig. Billigare än att handla nya böcker dessutom. Under mottagningen kan du därför skaffa dig en bokfadder, det är en äldrekursare (Tips: är du journalist – välj en journalist, är du strateg – välj en strateg). Ni kommer tillsammans överens om att faddern inte säljer boken utan att kolla med dig först om du vill ha den, och du lovar att inte köpa böcker från någon annan utan att ha pratar med din fadder först. WIN-WIN.

Nollefrid
Under mottagningen kommer du bli ledd av ditt lags general och faddrar. För att det inte ska bli jobbig stämning, missförstånd eller andra tråkigheter är nollefrid något som är vanligt förekommande i studentlivet. Nollefrid innebär att generaler och faddrar inte ska ingå en intim relation med de nya studenterna under den tid mottagningen pågår.

Är det något annat du undrar över är du välkommen att maila oss eller skriva till oss på Facebook!