Schema för mottagningen 2019 och mer info hittar du här och på våra sociala medier!

Vi vill hemskt gärna be er att att gilla oss på Facebook och följa @Mediumu på Instagram för att kunna ta del all information, eftersom denna sida är under ombyggnad och därav inte används. På våra sociala medier kommer det uppdateras med ytterligare information, med allt ni behöver veta angående mottagningen. Har ni några frågor eller undrar något, skicka ett meddelande till oss på Instagram eller på Facebook så svarar vi så fort vi kan.

Nedan följer en introduktion av vad en mottagning är, hur sittningar går till och mycket annan viktig information som kan vara bra för dig som ny student att veta! Läs gärna genom informationen på denna sida så är du förberedd både för mottagningen, men också för ditt fortsatta studentliv!

Nollefrid
Under mottagningen kommer du bli ledd av ditt lags general och faddrar. För att det inte ska bli jobbig stämning, missförstånd eller andra tråkigheter är nollefrid något som är vanligt förekommande i studentlivet. Nollefrid innebär att generaler och faddrar inte ska ingå en intim relation med de nya studenterna under den tid mottagningen pågår.


Medlemskap i Umeå Studentkår & Försäljning av kårleg
Medlemsskap i Umeå Studentkår är viktigt för att du ska fullt ut kunna leva ett härligt studentliv. Medlemsskapet ger dig billigare inträde på de flesta uteställen. Är du under 20 år är kårleg även ett måste då de flesta krogar/klubbar har 20-årsgräns, men 18-årsgräns om du har kårleg. Det ger bra rabatter online och i butiker/restauranger runt om i Umeå. Det är även ett måste att vara med i en studentkår för att få komma in på tre av kårhusen (Villan, Skogis och E-puben). Origo kommer man dock in på även om man inte är medlem i en kår. Mer om kårhusen: Umeå har fyra kårhus. Kårhuset Origo, som tillhör och drivs främst av NTK (Umeå naturvetar & teknologkår), Kårhuset Villan som drivs främst av Umeå Medicinska Studentkår, Kårhuset Skogis som drivs främst av Skogshögskolans Studentkår och E-Puben som drivs främst av studenter från HHUS – Handelshögskolan. Gemensamt för kårhusen är att de drivs ideellt av studenter som ställer upp och jobbar gratis för att de ska kunna hålla öppet och ge studenter en samlingsplats. Tänk på det när ni besöker kårhusen, det är rätt oskönt att bete sig illa mot/skälla ut/annat kasst mot de som jobbar när de är där gratis för din skull. Det finns även möjlighet att jobba på de olika kårhusen oavsett vilken kår du tillhör, det kan ge förmåner som gratis inträde bland annat.

Sittningsregler

Det är STRÄNGT FÖRBJUDET att ha med sig alkohol på sittningar, oavsett om det är på en krog eller studentkrog. Varken i fickorna/insmugglat eller i väskan man lämnar i garderoben.

 • När toastmastern talar så är man TYST! Är man dock inne i ett samtal har man tre ord på sig att avsluta. Om man har ”halva inne” har man fem ord på sig att avsluta.
 • Om man tycker att toastmastern ska ta upp en sång påkallar man vederbörandes uppmärksamhet genom att ropa ”TEMPO!”. Toastmaster ordar därefter med sång ur sånghäftet.
 • Vill man sjunga låten igen eller se ett nytt spex ropar man OMSTART!
 • Vill man framföra ett spex pratar man med toastmaster, eller skriver sitt namn på spexlistan.
 • Spex som gillas av minst en person utöver dem som utför spexet anses som mycket lyckat!
 • Spill av dryck får endast ske med alkoholfri sådan.
 • När maten är slut på din egen tallrik, fortsätt på den till höger.
 • Borttappade gäster återfås i garderoben mot beskrivning vid kvällens slut.
 • Omkullfallna studenter reses och avdammas i mån av tid.
 • De som ej har medfödd sångröst äga ändå rätt att efter bästa förmåga delta i sången. Ju högre desto bättre.
 • Dörrar med höga trösklar är fönster och dessa får man ej gå ut genom.
 • Det är inte rekommenderat att luta sig över bordet när rummet rör sig i cirklar.

Sittningsregler finsittning:

 • På toastmasterns signal tar du plats vid borden (kolla bordsplacering innan detta). Bordsdamen sitter till höger och bordsherren till vänster. Bordsherren håller ut stolen för bordsdamen.
 • Sitt rakt upp och ät i lugn takt. Ingenting ska ligga på bordet, varken handväska, mobil, armbåge eller mat. Din servett ska ligga i knäet.
 • Bordsherre och borsdamen delar ansvaret att konversera med och att underhålla varandra under middagen.
 • När toastmastern talar är man tyst. När toastmastern påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta. Om man har “halva inne” har man fem ord på sig att avsluta.
 • När toastmastern tar upp en sång sjunger man!
 • Det är strängt förbjudet att behålla det goda humöret för sig själv!
 • Vid skål: Höj glaset diskret utan att spilla och vänd dig mot bordsdamen/bordsherren, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig nu mot damen/herren på din andra sida, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Vänd dig sedan mot damen/herren mittemot dig, titta henne/honom i ögonen och säg ”skål”. Sedan dricker man ur sitt egna glas. Skålen avslutas genom att genomföra samma procedur fast baklänges.

Vi kommer under mottagningen att ordna med tillfällen då det finns möjlighet att köpa kårleg direkt på plats. Vill man ordna med kårleg i förväg/köpa sitt kårleg senare kontaktar man oss via vår Facebooksida eller mailar till Ordförande. Se uppgifter under fliken Kontakt.

Bokfaddrar
Kurslitteratur är dyrt. Tyvärr. Men det är ett viktigt köp då vår utbildning bygger på litteraturen vi lär oss. Men tänk på att inte köpa böcker innan du börjar programmet, för dina äldrekursare har förmodligen haft samma böcker och vill gärna sälja dem vidare till dig. Billigare än att handla nya böcker dessutom. Under mottagningen kan du därför skaffa dig en bokfadder, det är en äldrekursare (Tips: är du journalist – välj en journalist, är du strateg – välj en strateg). Ni kommer tillsammans överens om att faddern inte säljer boken utan att kolla med dig först om du vill ha den, och du lovar att inte köpa böcker från någon annan utan att ha pratar med din fadder först. WIN-WIN.

Är det något annat du undrar över är du välkommen att skriva till oss på Facebook eller Instagram!